افزایش خلاقیت در سازمانها میتواند به ارتقای کمیت و کیفیت خدمات ، کاهش هزینه ها ، جلوگیری از اتلاف منابع ، کاهش بروکراسی و بالتبع افزایش کارآیی و بهره وری و ایجاد انگیزش در رضایت شغلی در کارکنان منجر گردد .
حالا ببینیم افراد خلاق چه شخصیتی دارند؟
ویژگیهای شخصیت خلاق
1 -استقلال : فرد خلاق عقاید و اندیشه هایش را وابسته به افکار دیگران نمی داند و افکار و کارهای خویش از استقلال بالایی برخوردار است .
2 - ریسک پذیری : فرد خلاق اهل خطر کردن است و ماجراجویی را دوست دارد ، در برخورد با مسائل و مشکلات جرات بیشتری به خرج می دهد و معمولا نگران شکست های احتمالی خود نیست
3- کنجکاوی و علاقه به کارهای پیچیده : از سطح ظاهری یک مسئله فراتر رفته و مو شکافی نموده و در حل مشکلات پیچیده انرژی زیادی صرف می کند .
4 - تحمل ابهام : برای فرد خلاق مواجه شدن با ابهامات یک مبارزه محسوب شده و نوعی لذت بدنبال دارد .
5 - انعطاف پذیری : اگر او در جریان حل یک مسئله با پاسخی برخورد کند مسیر فکری خود را به سهولت تغییر داده و آن موضوع را از زوایا و ابعاد دیگری بررسی نموده و افکار و راه حل های متنوع را بکار می گیرد و همواره جایی برای تغییر و تحول باقی می گذارد .
6 - شوخ طبعی : فرد خلاق از ظرافت دید و نکته سنجی زیادی برخوردار است و اغلب قادر است با اظهار نظرها بیان نکته ها و خلق موقیتها ی جالب دیگران را به عهده دارد .
7 - اعتماد به نفس بالا : نسبت به خود و توانمندیهایش آگاهی دارد و معتقد است که ایده ها و نظراتش ارزشمند هستند .
8 - ابتکار و تخیل قوی و حساسیت : ایده های او معمولا با ایده های دیگران بسیار متفاوت است و در مواردی که دیگران به راحتی و روزمرگی از آن می گذرند ذهن خیال پرداز قوی دارد .
9 - زیبایی دوستی : فرد خلاق به اسانی مجذوب زیبایی می شود و نسبت به آن توجه و دقت زیادی می کند و به فعالیتهای هنری علاقه مند است .
10 - تردید : اغلب بسیاری از قوانین رایج جامعه برای او جای سؤال باقی می گذارند . این مشکوک بودن و عدم اعتماد فرد خلاق معمولا ناشی از علاقه درونی او به تغییر – اصلاح امور عادی و خلق ایده های بهتر است .
( استیز) علاوه بر ویژگیهای فوق موارد زیر را نیز بر این ویژگیها می افزاید :
سلامت روانی و ادراکی – توانایی ایجاد تعداد زیادی ایده بطور سریع – دلگرمی و امید به آینده – علاقه به سادگی و بی تکلفی در نوع لباس و جنبه های گوناگون زندگی – روحیه انتقادی – آرامش و آسودگی خیال – توانایی برقراری ارتباط عمیق و صمیمانه – شهامت – قدرت – جلب حس اعتماد و اطمینان دیگران – مسئولیت پذیری و توانایی سازمان دادن به فعالیتهای گوناگون و حساسیت به مسائل و مشکلات اجتماعی
منبع : 1 -تپرواین .کورت (1381). ذهن خلاق ((ترجمه ی علی اصغر شجاعی)). تهران ، انتشارات نقش و نگار
2 - مقالات خانم لیلی نداف از سایت www.ayandeh.com
یکی از مشکلات مهم در امر یاددهی و یادگیری عدم توجه به خلاقیت و نیز شرایط ایجاد خلاقیت است ولی از آنجایی که خلاقیت مهمترین بعد از نظر آموزشی است باید شرایط ایجاد خلاقیت نیزهم پای آن مورد توجه قرار گیرد.
همکار گرامی برای خواند شرایط ایجاد انگیزه روی ادامه مطلب کلیک کنید
* شرایط ایجاد خلاقیت و نوآوری
1 - فضای خلاق : یکی از راه های مهم ظهور نوآوری بوجود آوردن فضای محرک خلاقیت است
2 - بکار گیری سیستم مدیریت استعداد TMS ابزار مؤثری در سازمان بشمار می رود . کشف ، جذب ، حفظ و اداره و مدیریت استعداد ها از عناصر اصلی این مدیریت است . مکان خاصی را در اداره جهت خلاقیت افراد درنظر گرفته و انواع وسایل و ابزار خلاقیت را در آن قرار دهید ( پوستر ها – فیلمها – نرم افزار های کامپیوتر و .... )
3 - دادن وقت و آزادی فکر برای خلاقیت :
4 - برقراری سیستم پیشنهادات و تقویت نظرات و عقاید جدید و ارزش قائل شدن برای افراد خلاق و سخت کوش ( قهرمانان آرام )
5 - ایجاد روابط گروهی و استفاده از سینرژی و شهود در گروه
6 - ایجاد فضاهایی برای سرگرمی های ایده ساز
7 - ورق زدن کتابها و مجلات و مسائل مطرح در بین جوانان جامعه
8 - پیاده روی بصورت فردی که نوعی آرامش فکری بدنبال دارد و در آن تداعی آزاد ذهنی انجام شده افکار و ایده های نو پیامد آن است.
9 -موسیقی مناسب اثر خارق العاده ای در تراوش افکار داشته و تصویر سازی ذهن را فعال میکند و از آن میتوان در فضاهای هنری و آموزشی جهت تراوش خلاقیت اشخاص بهره جست (خلاصه برداری و تحلیل های نویسنده از کتابهای رفرنس داده شده)
منبع : 1 - تپرواین .کورت (1381). ذهن خلاق ((ترجمه ی علی اصغر شجاعی)). تهران ، انتشارات نقش و نگار
از مهمترین عواملی که در اداره ، کنترل و رهبری کلاس درس به معلمان می تواند کمک کند و به عنوان عوامل موثر مطرح می باشد می توان الف- شخصیت معلم ب- دانش معلم ج- مهارتهای تدریس نام برد. مجموعه ای از ویژیگیهای رفتاری هر فرد نماینده شخصیت آن فرد است . معلم باید فردی صبور ، خونگرم ،مهربان و اجتماعی باشد. و سعی کند با رفتار های خوب و مناسب خود اثر مثبت بر رفتار دانش آموزان بگذارد. معلمی در اداره ،هدایت و رهبری کلاس درس خودموفق است که توانایی حل هوشمندانه تعارضها و تضاد های موجود در مباحث کلاسی را دارا باشد.
به عقیده مک دانلد معلمان خوب قادرند یادگیری دانش آموزان را افزایش داده و از طریق پاداش دادن به دانش آموزان و دادن امکانات بیشتر بریا آموختن ،سطح انگیزه آنها را بالا ببرند. به عقیده برونینگ و گلاور ،در کنار نقش های مورد نظر ، معلمان خوب که از آنها به نام معلمان کارآمد نام می بریم ،قادرند قدرت تفکر دانش آموزان را پرورش داده ،رشد او را تسهیل سازند و به خوبی از عهده اداره کلاس برآیند .به منظور بررسی ویژگیهای مورد نظر شاید صلاح باشد آنها را با تعمق بیشتری بنگریم .زیرا چناچه فونتانا تصریح نموده علیرغم پژوهشهای انجام شده در خصوص ویژگیهای معلمان کارآمد و موفق ،هنوز یافته ها و اطلاعات اندکی موجود است .این مسئله البته تعجب آور نیست زیرا عوامل زیادی در بیرون از معلم وجود دارند که وضعیت را پیچیده می سازند،مانند : سن ،توانایی و زمینه های اجتماعی ،اقتصادی ،دانش آموزان ،موضوع تدریس ،محیط مدرسه و... به عقیده فونتانا آنچه برای یک معلم به صورت مجموعه ای از شرایط عمل می کند می تواند برای معلم دیگر یا همان معلم در شرایط دیگر ،کارایی نداشته باشد .با این حال خصوصیات و کیفیات مهم و مشخصی وجود دارد که می توانیم در مورد آنها بحث نموده و به تعمیم هایی دست بزنیم .این کیفیات عبارتند از :
1- توانایی جذب دانش آموزان
2 - پرورش مهارت های فکری
3 -یادگیری و ارزیابی آن
4 -یادگیری مداوم
5 -اداره ی کلاس
6 - رفتار های کلاس معلمان
منبع : حسن شعبانی(1383) فنون و مهارتهای آموشی، انتشارات سمت
روزنامه ی همشهری از سایت www.khatereh.net
استفاده از داستانهای کوتاه و لزوما مرتبط با موضوع درس و جو کلاس موجب ایجاد انگیزه و دوباره آماده سازی دانش آموزان و علاقه مند کردن آنها به موضوع درس است ولی این مورد بارها فراموش می شود . بیان داستان های جالب و مرتبط با درس دانش آموزان را به معلم جذب می کند ودانش آموزان نگرش مثبت به معلم خود پیدا می کند با این روش نیز معلم بهتر می تواند کلاس را کنترل کند .
می توانید از منابع زیادی استفاده کنید این منابع را بعدا برای شما عزیزان می نویسم به یکی از این داستان ها توجه کنید :
انیشتن و راننده ی خود :
انیشتین برای رفتن به سخنرانی ها و تدریس در دانشگاه از راننده مورد اطمینان خود کمک می گرفت. راننده وی نه تنها ماشین او را هدایت می کرد بلکه همیشه در طول سخنرانی ها در میان شنوندگان حضور داشت بطوریکه به مباحث انیشتین تسلط پیدا کرده بود! یک روز انیشتین در حالی که در راه دانشگاه بود با صدای بلند گفت که خیلی احساس خستگی می کند؟
راننده اش پیشنهاد داد که آنها جایشان را عوض کنند و او جای انیشتین سخنرانی کند چرا که انیشتین تنها در یک دانشگاه استاد بود و در دانشگاهی که سخنرانی داشت کسی او را نمی شناخت و طبعا نمی توانستند او را از راننده اصلی تشخیص دهند. انیشتین قبول کرد، اما در مورد اینکه اگر پس از سخنرانی سوالات سختی از وی بپرسند او چه می کند، کمی تردید داشت.
به هر حال سخنرانی راننده به نحوی عالی انجام شد ولی تصور انیشتین درست از آب درامد. دانشجویان در پایان سخنرانی شروع به مطرح کردن سوالات خود کردند. در این حین راننده باهوش گفت: سوالات به قدری ساده هستند که حتی راننده من نیز می تواند به آنها پاسخ دهد. سپس انیشتین از میان حضار برخواست و به راحتی به سوالات پاسخ داد به حدی که باعث شگفتی حضار شد!
منبع : نعمت اللهی فرامرز(1383).ادبیات کودک و نوجوان.دفتر برنامه ریزی و تالیف کتاب های درسی .شرکت چاپ و نشر کتابهای درسی
مقالات تحقیقی ایرج مختارنیا
آمار نشان می دهد که نظام آموزش و پرورش ایران حدود یک میلیون دانش آموز در کلاس های چند پایه به تحصیل می پردازند .
دلیل اصلی تشکیل کلاس های چند پایه به حد نصاب نرسیدن تعداد دانش آموزان در یک پایه ی تحصیلی است معمولا حد نصاب تعداد دانش آموزان برای رسمیت یافتن کلاس های درس را در هر پایه نظام آموزشی تعیین و ابلاغ می کند .
از آنجایی که اینجانب در سال قبل مسولیت کلاس های چند پایه را بر عهده داشتم کم و بیش با این مشکلات رو به رو بودم ولی با تحقیقاتی را که در این مورد انجام داده بودم کار در کلاس چند پایه را برای من آسان کرده بود .
ما در اینجا با مشکلات و معضلات و حتی با مزایای کلاس های چند پایه را بیان می کنیم .
لطفا برای دیدن ادامه ی مطالب روی ادامه مطلب کلیک کنید
چگونه یک طرح درس کامل بنویسیم ؟
هر نوشته ای و هر کاری دارای اصول و مراحلی است در نوشتن طرح درس نیز باید این مراحل را به درستی و با اهداف تعیین شده پیش رفت و تمامی مراحل و تمامی فعالیت هایی که باید صورت گیرد را در طرح درس طراحی کرد پیش از پرداختن به این موضوع باید موارد ذیل را در نظر گرفت و در نوشتن طرح درس این موارد را به کارببریم :
روش های تدریس :
ما در ارائه درس یا در مراحل دیگری مانند ایجاد انگیزه باید از روشی که بازخورد مناسبی را در تدریس دارد مورد استفاده قرار بدهیم در انتخاب روش تدریس باید دقت لازم را کرد و بر حسب موضوع تدریس روش تدریس را انتخاب کنیم البته موارد دیگری را از قبیل امکانات آموزشگاه ، محیط کلاس ، تعداد دانش آموزان ، وسایل کمک آموزشی و ... را باید در نظر گرفت تا روش ما در کلاس درس موثر واقع شود ما در این وبلاگ نیز به این موضوع به صورت کامل و جامع در مورد انواع روش ها خواهیم پرداخت
وسایل کمک آموزشی :
آنچه که به وضوح معلوم و مشخص است استفاده از وسایل کمک آموزشی در تسهیل یادگیری است
استفاده از وسایل کمک آموزشی و نقش موثری که دارد غیر قابل انکار پذیر است . پس در مورد استفاده از آن باید اهتمام کرد همچنین باید این نکته را در نظر داشته باشیم که در انتخاب وسایل کمک آموزشی دقت شود و وسایلی مورد استفاده قرار گیرد که کارایی زیادی در امر یادگیری داشته باشد . در طرح درس نیز باید آنچه که در تدریس استفاده می کنیم قید شود . ما نیز می توانیم برای متنوع و جذابیت کلاس ها از نرم افزارها و موسیقی ها استفاده کنیم و تدریس مان را به روز کنیم
زمان بندی هر مرحله :
این نکته نیز در طراحی طرح درس باید مورد توجه قرار گیرد و برای هر مرحله از تدریس مان زمانی تعیین کنیم تا برنامه ی مان را با زمانی که در اختیار داریم پیش ببریم و در پیشبرد اهداف مان دچار بی نظمی نشویم
مرحله ی اولیه ی نوشتن طرح درس :
حتما مطالب بعدی را در مورد ادامه ی مطلب بخوانید لطفا در روی ادامه مطلب کلیک کنید.
با افزایش سرعت کامپیوتر و در نتیجه سرعت اینترنت کامپیوتر شما نیز افزایش پیدا می کند ده ترفند جمع آوری کردم امیدوارم که مورد استفاده ی شما فرهنگیان عزیز قرار گیرد:
برای استفاده از مطالب روی ادامه ی مطلب کلیک کنید :
رفتار های کلاسی معلمان :
به عقیده بسیاری از پژوهشگران آموزشی ،همبستگی معناداری بین بعضی از رفتارهای معلمان و پیشرفت تحصیلی شاگردان آنها وجود دارد.دکتر سیف به نقل از رونشناین و فرست ( Rasenshine & Furst ) ، هشت متغیر آموزشی یا رفتار کلاسی معلمان را که با یادگیری شاگردان رابطه و همبستگی معنی دار نشان داده اند معرفی کرده اند.این متغیر ها عبارتند از :
مطابق تحقیقات به عمل آمده به نظر می رسد که مهمترین متغیر آموزشی معلم که بیشترین همبستگی را با یادگیری شاگردان دارد روشنی توضیحات و مطالبی است که معلم در آموزش خود در اختیار شاگردان قرار می دهد.
منبع : روزنامه ی همشهری
خلاقیت نقش اساسی در پرورش تمامی ابعاد انسان دارد و اهمیت آن نبایددر فرایند یاددهی و یادگیری به فراموشی سپرد برای رشد خلاقیت در کلاس درس می توان از چندین روش گوناگون استفاده کرد ما چند تا از این روش ها را برای شما ذکر می کنیم
برای خواندن این روش ها روی ادامه ی مطلب کلیک کنید
بخــــوان ای بلــبل خوش خوان که باز از نو بهار آمد
نسیـــــم رفته زین گلشــــــن به رخش گــــل سوار آمد