این دهستان درشمال به قاین، از جنوب به دهستان طبس مسینا، از شرق به مرز افغانستان واز غرب به دهستان فخرود محدود میشود. وسعت کلاین منطقه 1572 کیلومتر مربع میباشد که درحدود نصف آن دشت و بقیه را ارتفاعات تشکیل میدهد. جمعیت دهستان گزیک 60568 نفر است که بیشاز 50 درصد آن در 10 روستا زندگی میکنندواین 10 روستا 33 درصد روستاهای سکنه دار بخش گزیک راتشکیل میدهد. محصولات عمده این دهستان به ترتیب اهمیت عبارتند از: گندم، جو، چغندرقند، زرشک، عناب، نباتات علوفهای، جالیزی، بادام، پسته، انار و انجیر.
کل زمین زیر کشت منطقه در حدود 1181 هکتار است که 711 هکتار به کشت آبی و 470 هکتار آن به کشت دیم اختصاص دارد. پربارانترین ماههای سال دی، بهمن، فروردین ومتوسط بارندگی سالانه 183/2 میلیمتر است. حداکثر مطلق درجه حرارت ماهانه منطقه 38/25 درجه سانتیگراد در خردادماه و متوسط حداقل مطلق درجه حرارت ماهانه 10/5- درجه سانتیگراد، در بهمن ماه بوده است. وزش بادهای 120 روزه نیز بر کاهش رطوبت میافزاید، و باعث میشود میزان تبخیر در منطقه به 3600 میلیمتر برسد.
باکمال تأسف پوشش گیاهی این منطقه توسط مهاجرین افغانی برای مصارف دام و یا سوخت از بین رفته و از این رو فرسایش آبی و بادی در این منطقه بسیار فعال است. درمنطقه، 8 چاه عمیق و 8 چاه نیمه عمیق و 18 رشته قنات جاری وجود دارد که به دشت آواز و گلمیران محدود میشود. حداقل آبدهی، مربوط به قنات روستای اشک و حداکثر آبدهی، مربوط به روستای گزیک به ترتیب 0/5 و 35 لیتر در ثانیه میباشد. نیز تعداد 16 دهنه چشمه درمنطقه جریان دارد. حداقل دبی چشمهها 0/5 و حداکثر 7 لیتر در ثانیه است. تخلیه سالانه آب از 16 حلقه چاه، 18 رشته قنات و 16 دهنه چشمه، سالانه 10/5 میلیون متر مکعب میباشد. مجموع ریزش جوی منطقه در حدود 288 میلیون متر مکعب است که اکثر آن با کمال تأسف به صورت سیل از منطقه خارج میشود. |
خبرگزاری فارس: امام جمعه اهل سنت درمیان کمکرسانی سریع مسئولان به سیل زدگان بخش گزیک این شهرستان را خواستار شد.
به گزارش خبرگزاری فارس از درمیان، مولوی احمد عبداللهی پیش از ظهر امروز در بازدید از مناطق سیلزده درمیان در طبس مسینا بر توجه بیش از بیش مسئولان شهرستان و استان به مردم حادثه دیده روستای محمدآباد و شهر طبس مسینا تاکید کرد.
وی نیازهای اساسی مردم را در حال حاضر پوشاک، مواد غذایی، وسایل و تجهیزات آواربرداری دانست و تصریح کرد: عمق و حجم حادثه بسیار بالا است و مردم از کمبود امکانات گلایه دارند.
شهردار طبس مسینا نیز در گفتگو با خبرنگار فارس گفت: حدود 200 چادر از طرف هلال احمر برای اسکان موقت مردم نصب شده و برق، سرویس بهداشتی نیز فراهم شده است.
عبدالودود محمدپرست افزود: ستاد بحران محلی نیز در شهر تشکیل شده و شناسایی خانوارهای آسیب دیده برای اسکان و کمک در حال انجام است.
وی نیازهای ضروری را تجهیزات آواربرداری، پوشاک و پتو اعلام کرد و اظهار داشت: البته سطح توقعات بالا است و نمیتوانیم با امکانات موجود جوابگوی همه توقعات مردم باشیم.
یکی از ساکنان شهر طبس مسینا در گفتگو با خبرنگار فارس گفت: متاسفانه کمکرسانی به مردم سیلزده در حد مطلوب نیست و مردم با کمترین امکانات اقدام به آواربرداری برای بیرون آوردن وسایل زندگی خود میکنند.
رسول حقخواه با بیان اینکه حیوانات زیادی تلف شدهاند، تصریح کرد: در صورتی که لاشههای دام تلف شده به موقع جمعآوری نشوند شاهد امراض زیادی در منطقه خواهیم بود.
وی ادامه داد: محلی که برای ستاد اسکان موقت سیلزدگان پیشبینی شده به دلیل دوری از شهر مناسب نیست و شهروندان طبسی حاضر نیستند خانههای تخریب شده خود را ترک کنند.
بر اثر وقوع سیل در شهرستان درمیان در شهر طبس مسینا 250 خانوار و در روستای محمدآباد 170 خانوار دچار آسیب جدی شدهاند و خانههای آنان به طور صد درصد تخریب شده است.
شهردار بیرجند امروز در گفتگو با فارس افزود: سیلاب از چهار منطقه خیابان غفاری، خیابان شهید آوینی، سجادشهر و شمال شهر وارد شهر بیرجند شد که موجب بروز خسارات زیادی به شهروندان مرکز استان شد.
وی تصریح کرد: اگر اقدامات لازم در خصوص حل مشکل سیلبندهای شهر بیرجند صورت نگیرد در زمان بروز حوادثی مشابه، دچار مشکلات فراوانی خواهیم شد.
شهردار بیرجند با بیان اینکه برق برخی از نقاط شهری در زمان وقوع سیل قطع شد، اظهار داشت: خوشبختانه با اقدام بهموقع شهرداری و آتشنشانی و نیروهای امدادی با وجود حجم بالای سیلاب توانستیم آب را مهار کنیم.
مدیر کل ستاد حوادث غیرمترقبه خراسان جنوبی نیز با بیان اینکه در سیل بخش خوسف شهرستان بیرجند و گزیک شهرستان درمیان بیشترین خسارت را متحمل شدهاند، گفت: از ساعات اولیه شروع بارندگی تمامی اقدامات لازم برای مهار بحران و کاهش خسارات انجام شد اما با این وجود سیلابهای بسیار شدیدی در سطح استان جاری شد که موجب بروز خسارات زیادی شد.
محمدعلی آخوندی با بیان اینکه کمبود ماشینآلات سنگین ازجمله مشکلات است ، افزود: مشکلات مرتبط با قطعی آب، برق و تلفن رفع شده و اسکان موقت در شهر طبس مسینا و خوسف نیز به انجام رسیده است.
وی با بیان اینکه چهار نفر در بخش خوسف و یک نفر در بخش حاجیآباد قاین کشته شدهاند ، گفت: به دلیل بارندگیهای سهشنبه شب 20 نفر از هم استانیها مفقود شدند که با پیگیریهای انجام شده آنها نیز پیدا شدند.
در بارندگیهای اخیر حاجیآباد قاین با 28 میلیمتر بارندگی بیشترین میزان بارش را به خود اختصاص داده است و بیرجند با 27.2 میلیمتر ، سرایان با 19.9 میلیمتر ، خور بیرجند با 17.5 میلیمتر، فردوس با 13.8 میلیمتر ، سربیشه با 12.9 میلیمتر ، بشرویه با 12.4 ، قاین با 12.1 ، آرینشهر با 8.5 میلیمتر و ارسک با 4.4 میلیمتر نیز شاهد باران بیشتری در استان بودند.
طبس مسینا از دهستانهای بخش درمیان است که از مجموع 105 روستای آن فقط 82 روستای آن سکنهدار هستند. مورخین برای اینکه طبس مسینا که در شرق بیرجند وبافاصله 130 کیلومتری قرار دارد با طبس گیلکی که در جنوب غربی بیرجند و با فاصله 280 کیلومتری واقع است، اشتباه نشود، اولی را به ملاحظه اینکه در آن عناب فراوان میروید به طبس عناب و دومی را به طبس خرما معرفی کردهاند. درحال حاضر طبس خرما یا گلیکی صرفاً بهنام طبس موسوم است. طبس مسینا در شرق با افغانستان هم مرز میباشد.
طبس مسینا بهدلیل اینکه بر سر راه سیستان وکرمان قرار دارد از موقعیت ترانزیت برخوردار است. تاریخ بیهقی که در نیمه قرن ششم تألیف شده چنین مینویسد که: حضرت علیبن موسیالرضا )ع( به سال 202 هجری از راه طبس مسینا به خراسان آمده و در آنجا نزول فرموده است )بهارستان صفحه 21).
طبس مسینا در تمام دوران تسلط اسماعیلیان برقهستان از پایگاههای مهم ومستحکم این فرقه محسوب میشده و اسماعیلیان در قلعه مستحکم طبس مسینا مسقر بودهاند. این قلعه تا حدود یکصد سال پیش، از وضعیت خوبی برخوردار بوده، لیکن درحال حاضر در وضع مطلوبی نمیباشد. )نقل قول از شادروان فاروق فرقانی و بازدید شخصی(.
نژاد اهالی آریائی و زبان آنها فارسی با لهجه بیرجندی، است. اکثریت اهالی این بخش اهل تسنن میباشند.
آب وهوای این بخش معتدل و متمایل به سرد وخشک است. اعتدال هوا، موجبآبادانیاین بخش و حداکثر تراکم جمعیت دراین منطقه گردیده است. )تراکم جمعیت در بخش مرکزی 10/18، در بخش خوسف 1/93، در بخش سربیشه 5/50 و 21/57 نفر در درمیان میباشد(. بخش درمیان از طریق دهستانهای طبس مسینا و گزیک با افغانستان مرز مشترک دارد.
از دشتهای عمده درمیان میتوان از دشت درمیان - گزیک به وسعت 5380 کیلومتر مربع ونیز از دشت اسد آباد و طبس مسینا به وسعت 855 کیلومتر مربع نام برد. حداقل 30% از اراضی درمیان مستعد کشاورزی هستند. در برخیاز نقاط دشتهای مذکور، خاک درعمق شور است و چنانچه گیاهانی که نیاز بیشتری به آب دارند مثل چغندر، دراین زمینهاکشت شوند، املاح خاک از عمق به سطح زمین نزدیک میگردد. بنابراین در این زمینها گیاهانی بایدکشت شوند، که آبیاری کمتری میخواهند و بامناطق شور سازگاری دارند و ثانیاً سعی شود که آبها در مسیر خود شور نشوند. نوع کشت دراین منطقه اغلب آبی است. منابع آبیاری در این بخش عبارتند از: قنات، رودخانههای فصلی، چشمه و در دشتها چاه عمیق، فراوردههای زراعی درمیان عبارتند از: گندم، جو، چغندر قند، زرشک، پنبه، ترهبار، حبوبات، زعفران و زیره. محصولات درختی این بخش از قبیل: گلابی )بویژه ناک(، زردآلو و گردواز شهرت کافی برخوردارند.
رستنیهای این بخش )منظور درختان و گیاهانی هستند که به طور طبیعی میرویند( عبارتند از: بادام وحشی )بادامک(، بنه، پسته بنه و گیاهان عمده داروئی وصنعتی شامل: گل زوفا، کلپوره، شاهتره، خاکشیر، شیرین بیان و آنغوزه میباشد. ضمناً از قدیمالایام گرفتن، عرقیات گیاهان داروئی و عرق گیاهان مختلف با یکدیگر تحت عنوان »چهل گیاه« مرسوم بوده است.
ازوحوش و پرندگان این بخش میتوان از: بزکوهی، قوچ، آهو، گرگ، روباه، شغال، خرگوش، کبک، تیهو و سینه سیاه نام برد. دراین بخش رودخانههای فصلی زیادی وجوددارد که مهمترین آنها »رود درمیان« میباشد. ضمناًسرچشمه رود شور بیرجند از این بخش میباشد که قبلاز اینکه به شهر بیرجند برسد قسمتیاز نواحی غربی در میان را مشروب میسازد. اقتصاد بخش درمیان صرف نظر از کشاورزی و دامداری از طریق قالیبافی میباشد. قالیبافی دردهستان قهستان بویژه روستای درخش، سابقه طولانی داردواز درخش به عنوان اولین منطقه قالیبافی در شهرستان بیرجند یاد شده است. )دراین مورد برای اطلاع بیشتر به بخش قالی و قالیبافی در شهرستان بیرجند مراجعه شود.( طایفههای درمیان عبارتنداز: احراری، احمدی، حیدری، کاوسی، واحدی، سالاری، سلجوقی، عظیمی، هادینی، اطمینان، صادقی، مسینائی، عطائی و زراعی. در نوارمرزی این بخش چادرنشینان بلوچ نیز وجود دارد. یکیازدهستانهای درمیان، خود روستای »درمیان« میباشد که در عین حال مرکز بخش است. درمیان در طول جغرافیائی َ59 - 53 و عرض جغرافیائی َ32 - 51 و به ارتفاع 1900 متر میباشد. درمیان در 108 کیلومتری مشرق بیرجند واقع است. چنانچه قبلاً گفته شد در مرکز بخش یک رودخانه فصلی به نام »درمیان« وجود داردکهاز کوه مینآباد سرچشمه میگیرد. در میان در وسط درهای واقع شده، که از همه طرف توسط کوهمین آباد احاطه شده است وشاید اطلاق نام درمیان به همین جهت بوده است. آب وهوای درمیان،نسبتاً سرد و تمایل به خشکیدارد.میزان باران سالانه در حدود 170 میلیمتر و حداکثر درجه حرارت تابستان 35 درجه و حداقل درجه حرارت زمستان 14 درجه زیر صفر میباشد. در سه کیلومتری درمیان قلعهای قدیمی به نام »فورگ« وجود دارد که قدمت آن حداقل به 500 سال میرسد. جمعیت دهستان درمیان در حدود 17000 نفر ووسعت آن در حدود 690 کیلومتر مربع میباشد. درمرکز بخش درمیان ادارات دولتی متعدد، بخشداری، اداره آموزش و پرورش، مخابرات، پست، کشاورزی، جنگلبانی، وبانکهای تعاون، کشاورزی و صادرات وجود دارد. محصولات کشاورزی و دامداری ودرختی درمیان ونیز رستنیها و وحش و طیور درمیان مانند کل بخش است ونیازی به تکرار ندارد. اسدآبادنقطه شهری بخش درمیان است که در 18 کیلومتری مرکز بخش واقع میباشد؛ و مهمترین بخش صنعتی آن کارخانه قند اسدآباد میباشد، که سالانه حدود 7000 تن شکر تولید میکند. بعلاوه اداره ثبت احوال جهت صدور شناسنامه دراین بخش فعالیت دارد. |
قاسمی-تیم های بومی و محلی بانوان و آقایان روستایی به مسابقات قهرمانی کشور در مسجد سلیمان اعزام می شوند.دبیر هیئت ورزش روستایی و عشایری به خبرنگار خراسان گفت: به مناسبت صدمین سالگرد کشف چاه نفت در مسجد سلیمان، تیم های بومی و محلی بانوان و آقایان استان در 21 اسفند ماه به مسجد سلیمان می روند.علیزاده افزود: در بخش آقایان و رشته های موسیقی محلی، دال پلان 3، هفت سنگ 4 نفر و در بخش بانوان و رشته های دال پلان 3، هفت سنگ 7 نفر و تیراندازی، اعزام خواهیم داشت.وی در پایان اضافه کرد: در این مسابقات 23 ورزشکار روستایی از خراسان جنوبی حضور دارند./ر.خراسان
قاسمی- تیم آمادگی جسمانی عمومی بانوان استان به مسابقات کشوری کرمان اعزام می شود.
دکتر افضل پور، رئیس هیئت آمادگی جسمانی و ایروبیک استان به خبرنگار خراسان گفت: مسابقات انتخابی ماه گذشته با شرکت تیم های فردوس، قاین و بیرجند برگزار شد و نفرات اول هر رده سنی به مسابقات کشوری که 15 اسفند ماه در کرمان برگزار می شود، اعزام می شوند./ر.خراسان
تیم کاراته استان در مسابقات آسیایی هندوستان صاحب 3 مدال طلا، دو نقره و یک برنز شدند.
این تیم با شرکت 10 نفر در سبک گوجوریو برگزار و در وزن 65 کیلوگرم بزرگسالان محمد علی بخشی، در وزن 60 کیلوگرم بخش کومیته لیدا مدبر و در کاتای انفرادی جوانان، جواد سبزبان مدال طلا گرفتند.
در کاتای انفرادی بزرگسالان هم رضا رمضانی و در وزن 50 کیلوگرم جوانان در بخش کومیته، ساجده حسینی مدال نقره گرفتند و در کاتای انفرادی خردسالان هم شایان ایزد دوست مقام سوم را از آن خود کرد.
در بخش کومیته تیمی، تیم استان مقام اول و در کاتای تیمی رتبه سوم را کسب کرد./ر.خراسان
با نفوذ سامانه بارشی اواخر وقت روز گذشته به جو استان، تا روز دوشنبه هفته جاری افزایش ابر و بارش باران پیش بینی می شود.به گزارش اداره تحقیقات اقلیمی و هواشناسی کاربردی، روز گذشته وضعیت جوی استان در نیمه های شمالی و جنوبی صاف تا کمی ابری همراه با ورزش باد و افزایش ابر بود.این گزارش می افزاید از ابتدای سال زراعی جاری تاکنون در بیرجند 2/108 میلی متر بارندگی ثبت شده است، همچنین کمترین میزان بارش ثبت شده در این مدت مربوط به ایستگاه بشرویه با 3/29 میلی متر است.میزان بارندگی از ابتدای سال زراعی جاری تاکنون در ایستگاه های آرین شهر، خور بیرجند، درمیان، سرایان، سربیشه، فردوس، قاین و نهبندان هم به ترتیب 9/95، 9/58، 7/76، 6/40، 99، 1/53، 72 و 6/66 میلی متر می باشد./ر.خراسان
ثبت نام اینترنتی برای دریافت تسهیلات 8میلیون تومانی ساخت مسکن نیمه تمام از امروز دهم اسفند ماه در سراسر کشور آغاز می شود.مسعود ایزدی در گفت و گو با فارس افزود:پس از این که ثبت نام از متقاضیان دریافت وام 8میلیون تومانی برای واحدهای مسکونی نیمه تمام در تهران با استقبال مواجه شد هیئت مدیره بانک مسکن تصمیم گرفت این برنامه را برای کل کشور اجرا کند. وی افزود:متقاضیانی که واحد مسکونی آن ها حداقل60درصد وحداکثر 80درصد پیشرفت فیزیکی دارد می توانند از امروز دهم اسفند با مراجعه به سایت بانک مسکن به آدرس www . bank-maskan.ir فرم درخواست را تکمیل و برای پی گیری مراحل بعدی کد ره گیری خود را دریافت کنند.
حداقل نرخ سود این تسهیلات در چارچوب عقد مشارکت مدنی قابل انتظار17تا 18درصد است و طول دوران مشارکت در این تسهیلات حداکثر یک ساله است که در صورت تبدیل آن به فروش اقساطی، مدت بازپرداخت 4سال تعیین شده است./ر.خراسان